Muijsenberg Hoveniers
Naam: Mike van der Weerd
Klas: 3k4
Begeleiders: Hans van de Muijsenberg en René zuijderwijk
Stagebegeleiders: Meneer van de Broek
Inhoudsopgave
Blz.:2 inleiding
Blz.:3 voorwoord
Blz.:4 en 5 weekverslag
Blz.: 6 handelingsverslagen
blz.: 7,8,9,10 en 11 maatopdracht groepen planten
blz 12 maatopdracht veiligheidregels
blz13,14,15,16,17,18 maatopdracht tuin ontwerp
blz19 slotwoord
voorwoord
Ik ben Mike van der Weerd en ik ben 14 jaar oud en zit op het floracollege.
Ik wil stage lopen bij Hans van de Muijsenberg en mijn indruk op deze stage is dat het heel gezellig wordt maar wel zwaar.
Bij mijn sollicitatie gesprek hebben we gehad over mijn familie en over de baantjes die ik heb gehad we hebben nog veel gelachen.
Ik wil graag dingen leren zoals, ervaren lange werk dagen te maken, een ontwerp voor mijn moeders tuin te kunnen maken en bepaalde planten over te leren.
Ik vindt de stage heel erg leuk en heb met plezier gewerkt met Hans, René en Thomas.
Mike van der Weerd
Stage verslag week 1
Op maandag de eerste dag van de week zijn we naar een flatgebouw geweest. We Hebben daar aan de voorkant van het flatgebouw alle planten uit een plantvak uit de grond gehaald, behalve een soort plant (Hortensia), die planten hebben we dichter bij elkaar gezet omdat het er dan wat voller uitziet.
Daarna hebben we alle andere planten uit het grond gehaald en hebben we ook de wortels eruit gehaald met een kleine graafmachine en al gerooide beplanting met de wortels in de houtversnipperaar gedaan.
Voordat we de nieuwe planten gingen plaatsen, hebben ook nog de heg geschoren op de grens van de border met de buren. Daarna hebben we de nieuwe plantjes van de auto gepakt en na het maken van de plantgaten de planten verdeeld en in de gaten vast gedrukt.
Op dinsdag de tweede dag van stage de week Ben ik eerst met René naar een voortuintje in de Lier geweest daar hebben we kleine boompjes geplaatst in een u vorm als Haagje.
Rond om een boompje hebben we kleine plantjes neergezet als bodembedekker in het gehele vak.
Daarna zijn we naar Oostvoorne gegaan en hebben we alle wortels in de achtertuin uit een border weggehaald, om een afscheiding te kunnen plaatsen.
Als eerste hebben we de afscheidingslijn uitgezet om daarna gaten te maken waar in stalen balken (H profiel) in geplaatst werden als paal. Met het plaatsen is er hoogte meting gedaan met een lazer zodat alle palen op een hoogte komen te staan. Om deze recht te plaatsen is er met een waterpas tegen twee zijde van de paal waterpas gezet om ze in een rechte lijn te krijgen dit langs een strak geplaatst metselkoord. De palen staan op een tegel om na zakken te voorkomen en met beton rond om de paal voor een vaste rechte lijn. Hierna hebben we opgeruimd en nog even geveegd en waren we klaar.
Op woensdag de derde stage dag van mijn week,
Zijn we in de morgen direct naar Oostvoorne gegaan en heb ik het statief klaar gezet. Waarmee we de hoogtemetingen zijn gaan doen en controleren of alles wel op goede hoogte nog stond de nieuw te plaatsen palen ook goed te kunnen plaatsen in hoogte.
Daarna hebben we weer gaten gemaakt om de stalen balken te kunnen plaatsen waar we de dag er voor gestopt waren. En iedere paal beton gedaan.
We hebben een paar stalen balken precies afgezaagd om muur deze vast te kunnen zetten aan een daarna waren we klaar.
Op donderdag de vierde dag van de Stage week.
Zijn we opnieuw naar Oostvoorne gegaan om de laatste palen te plaatsen op dezelfde manier als de dagen er voor.
Toen alle palen geplaatst waren op deze dag hebben we stalen platen van 8 cm dik 2m lang en 1,2m hoog twee op elkaar in de delen tussen de palen laten zakken met een shovel en handwerk.
Na het plaatsen van alle platen hebben we deze ook nog schoongemaakt met een hogedrukspuit voor dat de afscheiding gestuukt kon gaan worden door een ander bedrijf.
Op vrijdag de laatste dag van de stage week zijn we naar Oostvoorne gegaan.
We Hebben om de platen strak in de stalen balken te krijgen aan de zijde van de buren hard houten latten tussen de palen en de balken geslagen met zware kleine hamers. Hierdoor werd de afscheiding heel strak. De latten waren nodig omdat de balken breder waren dan de platen dik zijn.
Als laatste hebben we de hele tuin schoon gemaakt van blad, gesnoeid wat nodig was en rommel van het maken van de afscheiding opgeruimd. Hierna konden we naar het bedrijf om de week af te sluiten.
Handelingsverslagen
platen schoon spuiten
Voor deze handeling heb je een verlengsnoer nodig en een hoge druk spuit. Natuurlijk ook een slang en water. Om dit werk goed te doen moet je dichtbij de platen staan om al het vuil van de platen te krijgen, tegelijkertijd moet je hard met een bezem het vuil van de muur af vegen. Deze handeling moet je met zijn tweeën doen want je kan niet tegelijkertijd bezemen en spuiten. Als je dan klaar ben moet je al het vuil wat op de grond ligt opruimen.
Bladeren Harken
Bij deze handeling maak je gebruik van een bladhark.
Om deze handeling te doen doe je je rechter hand op de achterkant houden en je linker hand op de stok en dan moet je met je rechter hand rustig aan trekken.
Eerst moet je bepalen waar je naar toe wil werken om alles naar een kant te harken en nooit tegen de wind in.
Als je dit gedaan hebt dan moet je alles bij elkaar harken om het daarna op te ruimen. Dit doe je in een grote emmer of een kruiwagen.
Dan pak je het op met de hark en dan, gooi je de bladeren achter op de auto of als de begeleider ergens anders zegt dan moet je het niet op de auto gooien maar op de aangegeven plaats.
Vegen
Bij deze handeling heb je een borstel/bezem nodig.
Deze handeling gaat hetzelfde als harken rechterhand op de bovenkant en je linker hand aan de stok en dan rustig aan met je rechterhand trekken.
En dan veeg je al het vuil naar een plek om het bij elkaar geveegde op te kunnen scheppen en weg te doen waar het ook naar toe moet. Dit kan ook de grond in een vak met beplanting zijn.
Als je dit niet doet kan je ook een emmer pakken en een ballaster en dan schep je het vuil in de emmer.
Als je dit gedaan hebt moet je het ook of op de auto leggen of ergens anders als de begeleider dat zegt.
Maatopdrachten
Welke groep planten zijn er
Eenjarige planten
Deze groep planten worden in een speciale kas op gekweekt tot het plantjes zijn in het zelfde jaar geven ze bloemen en na de vorst periode kunnen deze in de tuin worden geplant.
Deze planten geven de hele zomer bloemen als je ze goed verzorgd en water geeft maar zodra het gaat vriezen gaat de plant dood.
Snoeien is eigenlijk niet van toepassing hooguit lange stengels afknippen.
Het onderhoud bestaat uit het wegknippen of plukken van uitgebloeide bloemen iedere maand plantenvoeding geven en veel water want ze mogen niet uitdrogen want dan gaan ze dood.
Tweejarige planten
Deze groep planten worden in een speciale kas op gekweekt tot het plantjes zijn in het eerste jaar vormen ze alleen blad.
in het tweede jaar geven ze bloemen .
Deze planten geven ook het hele jaar bloemen als je ze goed verzorgd en water en ze kunnen lichte vorst verdragen.
Snoeien is eigenlijk ook niet van toepassing hooguit lange stengels afknippen.
Het onderhoud bestaat uit het wegknippen of plukken van uitgebloeide bloemen iedere maand plantenvoeding geven en veel water want ze mogen niet uitdrogen want dan gaan ze dood.
Vaste planten
Deze groep planten worden voor langere tijd in de tuin geplant in de winter sterven de bovengrondse delen af maar de wortels over winteren in de grond.
Het licht er aan wat voor soort het is want de ene bloeit in de zomer en de ander in het najaar of in het voorjaar Er zijn planten voor in de schaduw voor in de zon en voor beiden een schaduw plant mag niet in de zon worden geplant.
De bloei periode is veel korter dan van een of twee jarige planten hooguit enkele weken.
Het snoeien bestaat uit het terug knippen tot aan de grond van dode plantdelen.
Soms worden de bloemen uitgesnoeid om een tweede bloeiperiode in hetzelfde jaar te krijgen bijvoorbeeld vrouwe mantel.
Het onderhoud bestaat uit het wegknippen of plukken van uitgebloeide bloemen in de bloeiperiode plantenvoeding geven en water wanneer het droog is afhankelend van de soort plant.
Bol- en knolgewassen
Bol en knolgewassen zijn eigenlijk dikke wortels met een eigen reserve voedsel in de bol of knol waar de steel en de bloem uit voort groeien.
Voorjaars bollen worden in september geplant overwinteren in de grond en komen dan na de winter op.
En geven nagroei de bloemen na de bloeiperiode worden de oude bollen soms uit de grond gehaald omdat deze soorten gaan rotten en andere voorjaars bloemen zijn bedoeld voor verwildering en kunnen in de grond blijven en ze verjongen door nieuwe bolletjes te maken uitzichzelf.
Het snoeien is niet nodig en de verzorging bestaat eigenlijk alleen uit water geven waarbij je de bollen in tuinaarde plant bij het in de grond zetten
Zomer bollen plant je in het voorjaar.
Bomen en struiken
Dit is een hele grote groep bomen.
Bomen hebben een duidelijke stam al dan niet betakt of geknipt tot een duidelijke kroon en struiken hebben meerdere stammen direct van uit de grond vertakt en zijn zo wel blad verhoudende als blad verliezende.
Deze groep blijf ook voor langere tijd op de zelfde plaats in de tuin er moet goed worden nagedacht over welke plant je waar plaatst.
Want de boom of struik kan dikker worden en voller naar maten ze groeien door de jaren.
Een verkeerde plaats betekend dat je uiteindelijk weer moet ingrijpen door teveel te moeten snoeien of te verplanten.
Bloeiperiode van heesters is afhankelend van de soort maar duurt soms maar een paar dagen of enkele weken,
Bij bomen deze worden niet altijd voor de bloei geplant maar voor de hoogte (vrijheid,schaduw en vruchten)en het uiterlijk van de boom.
Het onderhoud bestaat uit snoeien,mest geven en water geven.
Het snoeien is onder te verdelen in:- onderhoudsnoei, verjongingsnoei en vormsnoei.
Onderhoudsnoei let je op verkeerd groeiende tak, die elkaar raken,dode takken, zieke takken enz. dit voor de omgeving en de mensen op de eerste plaats.
En bij verjongingsnoei knip je alle oude takken weg en dat zijn vaak de dikkere takken hiermee houd je de natuurlijke vorm maar ook een jongere plant.
Bij vormsnoei doe je vaak scheren in bijvoorbeeld een bol een kegelvorm of bijvoorbeeld een strakke haag.
En bij volwassen bomen hoef je niet te snoeien maar belangrijk is dat je let op dat de kroon niet te laag is bij de bomen voor onder door lopen of onder door te kunnen rijden (opkronen) of dubbele koppen of onderhoudsnoei.
Veiligheidsregels
Draag werk schoenen.
Want als je dit niet doet en er valt een steen op je voet dan heb je kans op een gebroken teen of tenen.
doe geen dingen die je niet kan.
Want als je dit wel doet dan kunnen er gevaarlijke dingen gebeuren of zelfs iets stuk gaan, dit kan gebeuren wanneer je zonder dat je geleerd hebt hoe je iets moet uitvoeren en weten wat de gevaren er van zijn gebeuren.
Draag altijd handschoenen tijdens je werk.
Want als je dit niet doet dan is de kans groot dat je, je handen beschadigt of stuk gaan door het werk. Bijvoorbeeld het maken van bestrating of het snoeien van rozen.
Let goed op wat je doet.
Want als je niet op let dan kan je bijvoorbeeld met planken tillen iemand voor zijn hoofd tikken.
Vraag altijd om hulp als je niet weet wat je moet doen.
Het is nooit verkeert om eerst te vragen wat je niet weet (alleen een antwoord kan stom zijn NOOIT EEN VRAAG) om te zoveel mogelijk straks te voorkomen voor je het verkeert doet en dan moet alles weer opnieuw of nog erger je heb een ongeluk gemaakt en je zelf of een ander pijn gedaan.
Trek altijd werkkleding aan.
Dan ben je altijd beschermd als je werkt met de kans op gevaren deze kleding is vaak sterker van stof en afgestemd van wat voor werk je doet.
Ontwerp tuin
Beschrijving van de tuin hoe het er nu uit ziet
We hebben een hoekhuis met maar een buur.
We hebben een terras aansluitend aan het huis gemaakt van tegels van 40 bij 40 centimeter.
We hebben een pad naar achter toe van klinkers met een klein gazon er is een kleine border, om de border zit lavendel aan de zijkant en in het midden een boom.
Dan is er nog een houten pergola waar je onder door loopt naar het tweede terras.
Tussen ons en de buren is er een schutting van klimop niet helemaal tot het einde want daar hebben we een liguster haag.
Aan de andere kant staat een coniferen haag deze staat ook tot helemaal achter in de tuin met een deur om de tuin uit te komen.
Hier zie je de haag en
een deel van het gazon
hier zie je de voorkant van de tuin
hier zie je het midden
van de tuin en de
boom, de lavendel en
de heg
hier zie je de
achterkant en de
pergola.
Handelingen voor het ontwerp
1.Eerst hebben we de tuin in de lengte en de breedte opgemeten en foto’s gemaakt en alle bestrating en borders opgemeten.
Toen ben ik met me moeder gaan praten hoe zij de nieuwe tuin wilden hebben en wat ze zeker niet meer wilden in de nieuwe tuin,
Zij gaf aan weinig onderhoud te willen doen voor in de tuin en een groter terras.
De afscheiding moest blijven want ze moest ook een beetje privacy houden,
Verder vond ze siergrassen heel leuk die we in de voortuin hadden en door gebruik van de bestaande tegels kunnen de kosten laag blijven.
- Toen ben ik de huidige tuin gaan tekenen met de opgemeten meters op speciaal tekenpapier wat ik op het bedrijf heb mogen doen
Toen die klaar was ben ik nog een lege tuin getekend en daar zijn kopietjes van gemaakt en op de kopietjes heb ik schetjes gemaakt.
En deze heb ik aan me moeder laten zien en van twee schetsen hebben we de nieuwe tuin bedacht die ik op het tekenpapier heb getekend.
- het eindresultaat heb ik aan mijn moeders laten zien en was erg trots op mij dat ik de tuin had getekend
Omdat ik de bestaande tuin en de nieuwe tuin naast elkaar had kon ik snel de prijsopgaven maken
Door deze maten kon ik snel uitrekenen wat afgegraven en weggegooid moet worden en apart aangeven wat er her gebruikt kan worden.
Tuinontwerp
De prijsopgaven
afvoeren
3,6m3
Liguster haag
0.35m3
Tegels die over zijn
0.55m3
Alle klinkers
0.5m3
Hout (pergolara)
5m3
totaal
€ 250,-
16 uur
arbeid
€ 720,-
betrating
0
Tegels aanwezig 40x40x5cm
15m2
Beton klinkers 5x20x6cm
€ 450,-
Zand aanwezig
Grond aanwezig
24 uur
arbeid
€ 1080,-
grind
3m2
gronddoek
€ 6,-
10 zakken
Grind 8/16mm
€ 25,-
2 uur
arbeid
€ 90,-
Afscheiding
2 st
Palen 7x7x300cm
€ 60,-
1st
Bouwstaal
mat 3x2m
€ 50,-
16st
Clips en schroeven
€ 16,-
4 uur
arbeid
€ 180,-
gazon
1m3
Tuinaarde ( om te egaliseren)
€ 35,-
12m2
Graszoden 10,5 (exact gemeten)
€ 30,-
8 uur
arbeid
€ 360,-
border
15 st
siergrassen
€ 90,-
1m3
tuinaarde
€ 35,-
2 uur
arbeid
€ 90,-
Totaal incl btw
€3567,-
Hoe ik deze tuin heb ontworpen
Door het gebruik van bestaande tegels heb ik geld bespaard want deze tegels waren nog goed,
De hoeveelheid zand en grond kon ik hergebruiken maar op nieuwe plekken van de tuin.
De pergola was bedoeld om een schommel aan te hangen maar was nooit zo gebruikt daarom heb ik deze weggehaald en niet meer in de nieuwe tuin terug laten komen.
We hebben een groot terras gemaakt omdat dat de wens was van mijn moeder is dat ze graag in de zon kan zitten met een grotere groep mensen,
In het deel waar weinig zon komt hebben we beplanting gekozen.
De coniferen haag was nog prima en die liguster was erg slecht en breed deze hebben we er uit gehaald om meer ruimtelijk effect te krijgen. Dit door het plaatsen van een afscheiding van beton gaas waar klimop in kan groeien dit in het verlengde van de bestaande afscheiding.
Een stukje gazon wilde mijn moeder graag terug in de nieuwe tuin om op te kunnen zonnen en kinderen te laten spelen enz.
Slotwoord
Ik heb een paar hele leuke stage dagen gemaakt bij hoveniersbedrijf hans van de Muijsenberg met Hans Rene Calvin en Thomas en iedereen die ik ben tegen gekomen tijdens de werkzaamheden.
Ik ben altijd met een lach op me gezicht naar dit bedrijf gegaan en met een lach terug naar huis altijd hadden we het hier gezellig maar soms konden hans en René ook heel serieus zijn.
Ook hebben hans en René mij goed advies gegeven waardoor ik dit verslag heb kunnen maken omdat ik best wel moeilijke stage opdrachten heb gekregen van mijn stage begeleider.
Ik weet nog niet zeker of ik een hovenier wil worden want ik heb nog niet alle seizoenen mee gemaakt.
Ik heb begrepen dat ieder seizoen andere werkzaamheden worden gedaan.
Ik heb hier veel leuke dingen meegemaakt en heel veel dingen geleerd.
En heb ook nog alle drie de leerpunten geleerd
Dit vond ik dus een hele goede leerzame en zeer plezierige stage.
Mike van der Weerd
De lier, februari 2018
Maak jouw eigen website met JouwWeb